Det er efterhånden en udbredt misforståelse at spændingshovedpine skyldes muskelspændinger. Vi oplever ofte at patienter, og endda personer med sundhedsfaglig baggrund, er af den opfattelse. I både DR programmet Sundhedsmagasinet og den skrevne presse hævdes det igen og igen, at muskelspændinger giver spændingshovedpine. Et af landets førende hovedpineeksperter bliver tilmed fejlagtigt refereret. I artiklerne kan det skyldes en fejltolkning hos journalisten, men i TV programmet giver ekspertens egen fysioterapeut seerne det indtryk, at det hele skyldes muskelspændinger.
Men hvad er spændingshovedpine så?
Først skal man forstå, at hovedpine i sig selv ikke er en egentlig sygdom, men et symptom – en smerte der stammer fra hovedet. Da der er mange forskellige slags hovedpiner, har man valgt at inddele dem efter deres karakteristika og om de er primære eller sekundære. Grundlæggende kan man sige, at de sekundære hovedpiner har en kendt årsag, eksempelvis infektion, forhøjet blodtryk eller ondt i nakken. De primære hovedpiner derimod er karakteriseret ved, at der ikke er identificeret en kendt udløsende faktor. Klassifikationen af spændingshovedpine beskæftiger sig med varighed, karakter og udelukkelse af migræne. Der er intet om tilstedeværelsen af muskelspændinger! Læs mere om de mest almindelige hovedpinetyper her.
Misforståelsen skyldes nok ordformen i det danske sprog. Ved at tilføje ordet spænding kan man få den opfattelse, at det er årsagen der beskrives. Som hvis man sagde malerhovedpine, så ville man nok tænke at det skyldtes kemikaliedampe fra maling. Men i virkeligheden skal spænding beskrive hvordan hovedpinen føles. Smerten beskrives nemlig oftest som et bånd, der spænder omkring hovedet. På engelsk kaldes det Tension Type Headache. Den danske betegnelse burde således være hovedpine af spændingstype.
Ligesom smerter mange andre steder i kroppen kan give muskelspændinger, så kan den primære hovedpinetype – spændingshovedpine – også give muskelspændinger i de nærliggende områder, som kæbe, nakke og skuldre. Disse muskelspændinger, også kaldet myoser, er altså ikke årsagen til hovedpinen, men sekundære til smerten. Lider du af spændingshovedpine, kan du derfor stadig opleve at have gavn af øvelser eller massage. Det er bare vigtigt at forstå, at der kun er tale om lindrende behandling, ikke kurerende, da det de sekundære faktorer der påvirkes.
Nu vil nogen måske indvende, at deres spændingshovedpine forsvandt efter nogle behandlinger hos kiropraktor eller fysioterapeut, men så var der nok tale om en sekundær hovedpine, eksempelvis fra nakken, og ikke den primære hovedpinetype; spændingshovedpine.
Når jeg omtaler min hovedpine som en spændingshovedpine (korrekt eller ej) er det f.eks. ved en smerte/muskelspænding, der går fra nakken og hen over min hovedbund og typisk mærkes stærkest helt ude i øjenhulen/panden (det er som jeg føler det). Når jeg så laver 5 minutters nakkeøvelser, hvor jeg provokerer de muskler der går fra skulder til kranie, føler jeg en forstærkning af smerten i de forskellige muskelstrenge. I de følgende 15 minutter efter jeg er færdig med mine kortvarige øvelser, føler jeg en befriende sitren i disse muskelstrenge, hvorved min hovedpine letter for helt at forsvinde.
Da jeg får denne hovedpine ved ganske få minutters træk, der giver klare spændinger i nakkemusklerne og da jeg kan fjerne den igen, som beskrevet, kalder jeg typisk denne form for hovedpine for en spændingshovedpine. Det er muligvis ikke den medicinsk korrekte betegnelse for årsagen, men ren populistisk bliver det forstået af os lægfolk. Derfor synes jeg at det er en fin beskrivelse, til at skabe forståelse lægfolk imellem, fordi det på en enkel måde beskriver den smerte man oplever. Fagfolk kan vel også forstå dette og omsætte det til den korrekte lægelige betegnelse 🙂
PS: I øvrigt tak for din fine blog og dine mange gode artikler/indlæg
Hej Carsten,
Tak for din kommentar til vores blog. Navneforvirringen er et spørgsmål om kausalitet. Man kan tænke at det blot er ligegyldig semantik, men det kan have den utilsigtede konsekvens, at patienter opsøger nakkebehandling i den tro at det kan kurere deres spændingshovedpine. Behandlingen vil ofte lindre men ikke fjerne deres hovedpine, da spændingshovedpine typisk er tilbagevendende i forskellig grad. Jeg har mange klienter med spændingshovedpine, der får jævnlig behandling men de er alle informeret om at effekten er midlertidig. Patienter hvis hovedpine skyldes spændinger i nakken, som du muligvis beskriver, vil opnå varig lindring af deres hovedpine ved korrekt behandling. Denne bør benævnes ‘nakkehovedpine’ (cervicogen hovedpine), en såkaldt sekundær hovedpine, modsat ‘spændingshovedpine’ (tension type headache) der en primær hovedpine.
Problemet er det danske sprog, når ‘spænding’ bruges som præfix kædes der en kausalitet på hovedpine. Retteligt burde diagnosen hedde ‘hovedpine af spændingstype’ der refererer til det bånd af spænding om kraniet som patienterne beskriver. Vi kan nok ikke ændre diagnosen og det er nok vigtigere at de sundhedsfaglige kan navigere i disse termer, men det kan de desværre heller ikke…
Jeg oplever både smerter i hovedet der stråler ud fra nakken – men også ondt i hovedbund og pande (jeg tror, det er det, i kalder spændingshovedpine). Jeg har gået skiftevis til massage, kiropraktor osv i årevis, men kun med midlertidig effekt. Hvordan kan så behandle spændingshovedpine?
Hej Maria,
Ja det lyder som spændingshovedpine, nogle patienter oplever god, omend kun midlertidig lindring, af manuel terapi, muskelbehandling eller akupunktur. Desuden kan man prøve at identificere forværrende faktorer som skærmtid, fysisk eller psykisk belastning. Spændingshovedpine er kategoriseret som en ‘primær hovedpine’, dvs. man kender ikke årsagen til at den opstår, derfor findes der ingen kurerende behandling, kun lindrende. Mange oplever at hyppighed og intensitet bliver mindre med årene.