Trækker du vejret rigtigt

Trækker du vejret rigtigt?

Selve mekanismen bag det at trække vejret, kan have stor betydning for smerter og bevægelighed i nakke, skuldre og ryg. Problemet kan opstå når vores vejrtrækning bliver overfladisk. Overfladisk vejrtrækning er når vi ikke trækker vejret helt ned i maven, men overvejende i den øvre del af brystet. Særligt kvinder kan have tendens til overfladisk vejrtrækning, men det ses også hos mænd.
Der kan være mange årsager til, at vejrtrækningen ændres i en uhensigtsmæssig retning. Hos nogle kan det skyldes stress eller angst med decideret hyperventilation. Det kan også skyldes fysiske skader på ryg eller ribben, herunder operation. Sygdom og operation i den øverste del af mavehulen, eksempelvis lever, galdeblære eller mavesæk kan også påvirke måden vi trækker vejret på.

Mellem lungerne og maven har vi mellemgulvet, også kaldet diafragma. Mellemgulvet er en stor flad, kuppelformet muskel, der ved sammentrækning skaber undertryk i lungerne hvorved luften trækkes ind. Som et stempel, presser musklen på organerne i mavehulen så maven udvides. Når musklen slapper af, vil elasticiteten i mave, lunger og ribben automatisk presse luften ud og maven trækkes ind. Dette bør være den primære bevægelse ved almindelig afslappet vejrtrækning. Der findes en række hjælpemuskler, når der er behov for mere ilt som ved fysisk anstrengelse. Hjælpemusklerne, der blandt andet ses i nakke og skulderregion, bør ikke være særligt aktive i hvile.

Trækker du vejret rigtigt lige nu?

Du kan teste dig selv, ved at placere den ene hånd på brystet og den anden på maven. Tag en halvdyb, rolig indånding og registrer hvor der er bevægelse. Trækker du vejret rigtigt, er det primært maven der henholdsvis udvides og trækkes ind. Brystkassen skal også bevæge sig, men i mindre grad – pas på, du ikke skyder brystet frem eller hæver skuldrene og derved spænder i nakke- og skuldermuskler. Er din vejrtrækning ikke optimal, kan det korrigeres gennem forskellige behandlingsteknikker og specifikke øvelser.

Tip til bedre vejrtrækning

Fokuser mere på udånding end indånding! Dette er vigtigt både i hvile og ved aktivitet. Ved fysisk og psykisk stress har mange en tendens til korte, hurtige vejrtrækninger, hvilket skaber en uhensigtsmæssig balance mellem ilt og kuldioxid i blodet. Hvis du ændrer dette, så udåndingen relativt fylder mere end indånding, vil du opleve større afslapning, mere energi og mere udholdenhed. Prøv det også når du løber.

12 kommentarer til “Trækker du vejret rigtigt?”

  1. Berit Monrad siger:

    jeg prøver at trække vejret rigtigt, men som balletbarn i 10 år fik vi altid lært og trænet et trække vejret HELT omvendt altså med brystkassen aldrig mellemgulvet. Dette driver mig til vanvid i dag hvor jeg er 80 år og har KOL, jeg kommer så nemt at hyperventilere og tror at jeg skal DØ! HJÆLP!

  2. Inger siger:

    Kære Berit,
    Det er relativt let med de rette øvelser og korrekt instruktion at vende dit vejrtrækningsmønster. Så jeg vil anbefale dig at opsøge en lokal kiropraktor eller fysioterapeut som har de rette kompetencer, er du i tvivl kan du jo altid ringe til den valgte klinik og spørge om de har erfaring med din problemstilling.
    Med venlig hilsen

  3. Ea siger:

    Hej. Jeg tror, at jeg trækker vejret forkert. Jeg har i lang tid trukket maven lidt ind så den blev mere flad, og det har så resulteret i at jeg ikke kan få vejret helt ned i maven uden det gør ondt. Jeg tror i hvert fald at det er det, men når jeg en gang imellem løber, for jeg selvfølgelig sidestæng, men også den der ting i brystkassen som gør så ondt, så man nærmest ikke kan trække vejret. Det er nok normalt, men hvad kan forebygge alt det?
    Kh Ea

  4. Jonas Loft siger:

    Hej Ea, det lyder som du ikke bruger dit mellemgulv (en muskel mellem lungerne og maven) korrekt, det er relativt let at ændre med nogle øvelser, men kræver nok lidt vejledning fra en fysioterapeut eller kiropraktor

  5. Birgitte siger:

    Hej, jeg har fået besvær med at trække vejret helt ned i maven pga mellemgulvsbrok.Jeg er 70 år og rimeligt fysisk aktiv Hvad kan jeg gøre?

  6. Jonas Loft siger:

    Hej Birgitte, hvis du ikke selv formår at vejret ned i maven, kan du med fordel opsøge en behandler der kan løsne dit mellemgulv, fx kiropraktor, osteopat eller fysioterapeut. De kan også rådgive dig om specifikke øvelser.

  7. Jesper Lydiksen siger:

    Hej
    Jeg oplever at jeg lynhurtig bliver helt tør i munden, når jeg dyrker motion, særlig cykling og mister derved kraft og energi til at cykle særligt langt.

  8. Jonas Loft siger:

    Hej Jesper, det lyder som om at du primært trækker vejret gennem munden? Det er meget almindeligt når træning bliver hård og tempo kommer op. En løsning kan være at du gradvist træner dig op til at trække vejret gennem næsen også når det bliver hårdt. Det er ok at puste ud gennem munden men træk vejret ind gennem næsen. Håber det løser dine gener.

  9. Maria siger:

    Hej. 🙂
    Har stress og har i en længere periode oplevet ikke at kunne trække vejret ordentligt når jeg fx. Spiser, taler osv. og at jeg får åndenød, hjertebanken osv. er igang med udredning med mit hjerte, men de mener ikke at der er noget med det. Men er fordi det største problem, udover at jeg ved at jeg ikke får trukket vejret ordentligt, så har jeg en puls som går fra hvilepuls 65-90 til 130-140 stk. og blev hentet med ambulance den anden dag, da jeg ville spise noget mad og pludselig fik åndenød og en puls på 180 der var intet på ekg’et og kunne trække vejret igen på min “normale” måde efter 1 times tid. Men kan overfladisk vejrtrækning gøre alt det her? Altså at min hvilepuls er normal og så at den farer sådan op pulsen, ved at jeg rejser mig. Læste også om at ilten ikke kommer så hurtigt rundt, hvis jeg trækker vejret forkert, er det korrekt? Er virkelig blevet en ond cirkel, hvor jeg tager mig selv i at holde vejret osv. også :/

  10. Jonas Loft siger:

    Hej Maria,
    Udover terapeutisk hjælp med håndtering af din stress, vil jeg klart anbefale at du også opsøger rådgivning omkring vejrtrækningsøvelser, måske du kan finde noget online ellers må bestille tid hos en behandler.

  11. Louise siger:

    Hej,

    Jeg har i flere år haft besværet vejrtrækning og det er primært kun stående at det er svært. Jeg kan kun få vejret ordentligt hvis jeg presser maven ind og trækker vejret med brystet. Hvis jeg “slipper” maven, så føles det virkelig ubehageligt og tungt lige under ribbenene. Som om noget “hænger” og jeg kan ikke lave en dyb vejrtrækning med maven stående. Men kan godt hvis jeg sidder eller ligger ned.. :/ Jeg har noget sygdomsangst, som sikkert heller ikke hjælper på min vejrtrækning..

  12. Jonas Loft siger:

    Hej Louise,
    Hvis du ikke med egen hjælp kan trække vejret ned i maven, vil jeg anbefale dig at få hjælp hos en behandler. Din beskrivelse lyder som om at du har spændinger i dit mellemgulv (diafragma) som relativ kan løsnes manuelt, dette kombineret med vejrtrækningsøvelser burde afhjælpe dine gener. Korrekt din beskrevne sygdomsangst kan godt forværrre/udløse dårligt vejrtrækningsmønster.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *