Billede af anatomisk model af lænderyg med diskusprolaps

Diskusprolaps og de mange misforståelser

Mange af de rygpatienter vi møder i klinikken er bekymrede for om de har en diskusprolaps. Da det er en relativ hyppig lidelse (op til 4 % af patienter med lænderygsmerter) er der da også en risiko for, at det kan være tilfældet. Bekymringen bunder ofte i opfattelsen af, at det er farligt at have en diskusprolaps. Der skabes billeder på nethinden af store rygoperationer og tab af førlighed.

Men det er langt fra det normale forløb ved en diskusprolaps i lænden. Flere studier viser, at langt de fleste (>90 %) klarer sig uden operation og at prolapsen heler af sig selv i løbet 3-6 måneder. Men det betyder naturligvis ikke, at forløbet er en dans på roser. Ofte er der betydelige smerter i ryg og ben, som kan være svære at smertestille. Men en diskusprolaps bliver altså gradvist bedre, oftest hurtigere med korrekt behandling.

Én gang diskusprolaps, altid diskusprolaps? Nej!

Vi møder ofte patienter, der tidligere har fået konstateret en eller flere diskusprolapser, som de tror stadig presser på noget i deres ryg selv mange år efter. Her er det vigtigt at slå fast, at når man først har fået det godt igen, så er prolapsen helet. Den er altså helt væk og er ikke længere et problem!
Man kan naturligvis godt få et tilbagefald eller en ny prolaps, men det er en anden sag.

MR-skanning

Ofte efterspørger patienterne en MR scanning, så man kan se om der er en diskusprolaps. Men diagnosen stilles primært ved at kiropraktoren, fysioterapeuten eller lægen grundigt undersøger om patientens nervefunktion er påvirket. Studier viser tilmed, at 25-40 % faktisk har en prolaps, som de slet ikke mærker noget til. Først i tilfælde af manglende bedring eller akut forværring henviser vi til en MR-skanning.

Træning

Sundhedsmagasinet på DR viste i efteråret 2017 et program om diskusprolaps. Der var både et eksempel med en patient, der blev opereret og en patient, der trænede symptomerne væk. Uheldigvis fremstod det som om man blot skulle træne, da det oftest virker, uden at man kom nærmere ind på hvilken form for træning, der skulle vælges. Ligesom der ikke findes en bestemt trænings- eller behandlingsformel for rygsmerter, er der heller ikke en træningsprotokol for diskusprolaps, der kan proppes ned over alle. Behandling og træning skal altid tilrettelægges individuelt!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *